Päivä unelmien uimarannalla ja idyllisellä museoalueella

Tohmajärven Kirkkoniemeltä, yhdeltä Suomen kauneimmista kirkonpaikoista, voi aloittaa kesän monipuolisimman lomapäivän. Pohjois-Karjalan vanhimman puukirkon (1756) liepeiltä löytää opasteet kahdelle luontoreitille. Vauhdikkaamman luontoliikunnan ystävät suuntaavat viiden kilometrin mittaiselle Kirkkoniemi Trail -reitille. Yhdistelemällä kaikki kolme Tohmajärven Karelian Trail -reitistön polkua, pääsee nauttimaan peräti 17 km hyvin merkattua ja maastopyöräilyynkin soveltuvaa reittiä. Kirkkoniemi Trailia kulkiessa ei kannata jättää väliin pistopolkua Peijonniemenlahden lintutornille, mistä avautuu maisema linnustollisesti harvinaiselle kosteikkoalueelle.

Tohmajärven Kirkkoniemi on yksi Suomen kauneimmista kirkon paikoista.

 

Maltillisemmin luonnossa liikkuva valitsee 6,5 kilometrin pituisen Aconitum-polun. Polun nimikkokasvia, kesä-heinäkuun vaihteessa kukkivaa lehtoukonhattua, kasvaa Suomessa luonnonvaraisena vain muutamassa paikassa Tohmajärvellä ja Kiteellä. Muinaissuomalaisessa mytologiassa uskottiin Ukko Ylijumalan ottavan päähineekseen kukan ylimmän, jopa parin metrin korkeudessa komeilevan, korkeaa kypärää muistuttavan terälehden. Muinaisen Ukon hattumuotia ei ole syytä kopioida, sillä lehtoukonhattu on paitsi vaarantunut myös erittäin myrkyllinen ja saattaa aiheuttaa oireita pelkästä ihokosketuksesta. Upea lehtoukonhattu on elintärkeä myös uhanalaiselle lajille, ukonhattukimalaiselle, joka on Pohjois-Euroopan ainoa yhteen ravintokasviin erikoistunut kimalaislaji.

Vain muutamassa paikassa Suomessa kasvava lehtoukonhattu kauneimmillaan.

 

Aconitum-polku kulkee osittain kovapohjaista tietä sekä leveää polkua pitkin, mutta ukonhattulehdon tietämillä kulkija kohtaa kapeita pitkospuuosuuksia sekä varsin jyrkän nousun. Jotta upea ukonhattu sekä kimalaiset saisivat jatkaa elämäänsä rauhallisessa lehdossaan, on kulkijan syytä pysyä merkityllä reitillä.

Tohmajärven polut kulkevat pitkälti vehmaissa koivu ja lehtipuu valtaisissa maisemissa.

 

Kirkkoniemi Trail ja Aconitum-polku kulkevat osittain samaa väylää. Reittien kulkijat voivat kohdata evästauolla Turusenniemen tulipaikalla. Molemmilta poluilta päädytään kirkonmäen juurelle, missä taivaltajaa odottaa Unelmien Uimaranta. Ranta on monelle paikalliselle lapsuudesta tuttu, mutta vasta vuonna 2019 uudelleen avattu, loiva ja lapsiystävällinen.

Unelmien uimarannalla on kunnostuksen jälkeen puitteet kohdallaan.

 

Uimarannalta taivalta takaisin kirkolle on vain yhden kesäniityn verran. Kirkon vieressä on 160-vuotias seurakunnan Pitäjäntupa, jossa toimiva kahvio on avoinna kesäisin joka päivä.

Pitäjäntuvan kesäkahvila käsityömyymälöineen on idyllinen kahvipaikka.

 

Monipuolinen Nymanin museoalue

Kuljettaessa viitisen kilometriä Kirkkotietä luoteeseen, saavutaan viehättävälle museoalueelle, jonka helmi on vuonna 1874 rakennettu apteekkari Nymanin talo. Talossa on toiminut Pohjois-Karjalan toiseksi vanhin apteekki. Nykyisin rakennuksen toisessa päädyssä on kotiseutu- ja apteekkimuseo, toisessa valloittavat Meijän Kammarin vohvelit ja muut paikallisherkut. Alueella on yhteensä yhdeksän museorakennusta: Nymanin talo, aitta, käymälärakennus, Renkitupa, Pitäjänmuseo, Maiju Lassilan kotiaitta, pikkuaitta, tuulimylly ja Potsila-navetta.

Nymanin ja pitäjäntuvan museoalueelle on moni varannut liian vähän aikaa.

 

Nymanin aitassa tohmajärveläisen terveydenhuollon historiaa ja esineistöä esittelee Kuppauksesta kanylointiin -näyttely. Huussinäyttely on vuonna 1876 rakennetussa käymälässä, joka oli valmistuessaan erikoisuus Tohmajärvellä. Apteekkari Nymanin lastenlasten kerrotaan kuorolaulaneen kesäisin monireikäisessä hyyskässä istuen. Jos huussihistoria ei vielä nostanut hymyä huulille on syytä siirtyä ilojahtiin vanhan navetan Potsi-museoon, jonka hyllyillä komeilee yli sata sikaa.

Maailman suurin Potsimuseo löytyy museoalueen Potsilasta.

 

Näin löydät perille:

  • Kirkkoniemi: Kirkkotie 590, Tohmajärvi
    • Kirkon aukioloajat: (30.5.-14.8.2022): ma-pe, su klo 11-17, la klo 11-16
    • Pitäjäntuvan aukioloajat (30.5.-14.8.2022): ma-pe, su klo 11-17, la klo 11-16
  • Pitäjänmuseo & ulkomuseoalue: Kirkkotie 14, Tohmajärvi
    • Museoiden aukioloajat: 7.6.-7.8.2022 (ei 24.-26.6.): ti-pe klo 12-18 ja la-su 12-16
    • Meijän Kammarin aukioloajat: ma-pe 11-19, la-su 11-17

© 2023 Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi