Mäntyniemen kartano

Mäntyniemen kartano

Kartanon historia alkaa vuodesta 1761, jolloin kirkkoherra Clas Johan Molander muutti Kesälahdelle ja perusti Mäntyniemen tilan. Hänen poikansa majuri Adolf Molander jäi pitämään tilaa isän muutettua Ilomantsin seurakunnan palvelukseen. Aadolfin poika Clas Herman syntyi Mäntyniemessä 1817. Aadolfin kuoleman jälkeen perhe myi tilan paikallisille vuonna 1828.

Clas Herman Molander teki  huomattavan valtiomiesuran. Hänet aateloitiin ja korotettiin vapaaherralliseen säätyyn. Hän sai keisarilta salaneuvoksen arvonimen. 1880-luvun alussa hän hankki takaisin lapsuudenkotinsa Mäntyniemen ja aloitti siellä mittavan metsänhoidon, edistyksellisen karjatalouden ja puutarhaviljelyksen. Clas Herman Molanderin kuoleman jälkeen tila on ollut suvun hallussa.

Mäntyniemen kartanossa saatavilla opastettuja historiakierroksia.

Tutustu myös Mäntyniemen kartanon alueella toimivaan Havinoi yritykseen. Havinoi tuottaa monipuolisia kulttuuri- ja hyvinvointipalveluja kaikille luontoa, rauhaa ja kauneutta rakastaville. Tarjonnasta löytyy mm. konsertteja, koko perheen työpajoja, kokouspalveluita ja residenssitoimintaa.

Osoite

Salaneuvoksentie 1–3, 59800 Kesälahti

Yhteystiedot

Mäntyniemen Kartano

Katso myös

© 2023 Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi