Kaurilan koulumuseo

Kaurilan koulumuseo

Kaurilan kansakoulu aloitti toimintansa 3.10.1898. Ensimmäisenä opettajana oli Hanna Tietäväinen, kuuluisan kirjailijan Maiju Lassilan sisar. Koulutoiminta päättyi keväällä 1973, jonka jälkeen koulu oli kyläläisten käytössä. Koulun entinen opettaja Eini Parkkulainen puuhasi entiseen opinahjoon koulumuseon muistoksi jälkipolville. Museo avattiin yleisölle vuonna 1983.

Kaurilan Kylätalon remontin yhteydessä museo sai väljemmät tilat entisestä alaluokasta. Siellä voi kokeilla, millaista on istua yli 100 vuotta vanhassa pulpetissa. Yhtä vanhoja ovat mm. opettajan pöytä, karttateline ja naulakko.

Myös rihvelitaulu ja myöhemmin käytetyt mustekynät ja -pullot löytyvät luokasta, samoin kuin arvokkaat opetuksessa käytetyt kuvataulut. Oppilaiden käsitöistä on näytteitä vuosien varrelta sekä niiden valmistamisessa käytetyistä välineistä.

Sota-aikana koulu oli mm. sotilas- ja siirtoväen majoitustiloina sekä sotasairaalana. Näistä ajoista muistona on lottapukuja ym. sota-ajan esineitä.

Koulun entinen oppilas mestarihiihtäjä Siiri ”Äitee” Rantanen on lahjoittanut museoon kilpailuasun ja hiihtovälineitään.

Kaurilan koulumuseon esittelyt tilauksesta.

Osoite

Koulunmäentie 17, 82670 Kaurila

Yhteystiedot

Kaurila-Muskon Kyläyhdistys ry

Katso myös

© 2023 Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi