Soratien rahinaa – Helmiä kyläteiden varsilta

Suomi on järviensä ohella myös tuhansien maisemareittien maa, ja vain ani harvoin, ne kaikkein kauneimmat maisemat taikka idyllisimmät kohteet löytyvät valtateiden varsilta. Myöskään Sydänkarjala ei tee tässä poikkeusta.

Kaikki pystyvät varmasti samaistumaan aurinkoiseen kesäiltaan, joka oikein huutaa seikkailemaan sivuteille. Ja mikä kuvastaisikaan suomalaista kesää paremmin, kuin vanhoista Suomi-filmeistäkin tutut maalaismaisemat höystettynä soratien rahinalla? Kun tähän lisätään vielä peltojen välissä poukkoilevilta kyläteiltä löytyvät maitolaiturit, tummanpunaiset bussipysäkit ja lehmien asuttamat laitumet, voidaan puhua jo elämyksestä itsessään.

Perisuomalainen maalaisnäkymä

Sydänkarjalaisten kyläteiden varsille mahtuu monta tarinaa aina rakkaudesta pontikkaan, mutta eritoten niillä korostuu alueen vahvat karjalaisjuuret. Kukoistavat ja viriilit kyläyhteisöt talkoineen ja tapahtumineen, hiekkateiden päästä löytyvät puodit ja myymälät, risteyksissä odottavat kauppa- ja kirjastoautot. Nämä jos mitkä, ovat niitä asioita ja paikkoja, missä pääset kokemaan aitoa paikallisuutta.

Kesäaikaan näiden samojen kyläteiden varsilta löytyy monenmoista kesäkahvilaa, kirpputoria ja tapahtumaa. Ja vaikka olisitkin liikkeellä ilta-aikaan, kannattaa poiketa polulta, sillä kukapa nyt ei mieluummin oikoisi koipiaan kirkasvetisen järven rannalla vasta niitetyn heinän tuoksussa kuin pikitien roskaisella ja ylikansoitetulla levähdyspaikalla.

Maitolaiturit alkavat olla häviävä luonnonvara

Poimi tästä muutamat Sydänkarjalan kyläteiden helmet reittisuunnitelmiisi ja laita taustalle soimaan Nightwishin musiikki, sillä ollaanhan yhtyeen synnyinsijoilla.

 

Puhos-Närsäkkälä-Savikko (Kitee)

Perinteisten järvimaisemien vuoksi kannattaa ajella esimerkiksi Kiteen Puhoksesta Papinniemeen päin ja jatkaa kohti valtakunnanrajaa. Reitti myötäilee kirkasvetisyydestään tunnettua Karjalan Pyhäjärveä.

Matkan varrelle osuu mm. Neulaniemen virkistysalue (Neulaniementie 10, Juurikka), jota ylläpitää Juurikan kyläyhdistys. Neulaniemestä löytyy hyvin lapsiperheille soveltuva hiekkapohjainen uimaranta nuotiopaikkoineen ja pukukoppeineen. Juurikan kylältä löytyy myös Riuttavuoren retkeilyreitti (Juurikantie 71, Juurikka), jonka päällä sijaitsevalta laavulta avautuu upeat maisemat auringonlaskun suuntaan.

Ps. Hauskana knoppitietona, että Kiteen pontikkaperinne liittyy vahvasti Juurikkaan, sillä seudun vanhimman pontikkamerkin Juurikan Tähkän tuotanto alkoi täällä jo 1640-luvulla.

 

Savikko-Pertavaara-Kaurila (Kitee/Tohmajärvi)

Kumpuilevia vaaramaisemia hamuavan kannattaa suunnata autonnokka kohti Tohmajärveä. Esimerkiksi Neulaniemestä pääsee rajanmyötäisesti jatkamaan matkaa aina Tohmajärven Värtsilään asti. Matka kannattaa ehdottomasti suunnitella kulkemaan Petravaaran ortodoksikylässä sijaitsevan Galleria Savipajan (Petravaarantie 562, Littilä) kautta. Tästä on helppo jatkaa matkaa kuvankauniin Perä-Muskontien kautta Kaurilaan, josta löytyy Kaurilan koulumuseo (Koulunmäentie 17, Kaurila) sekä koulun entisen oppilaan Siiri ”Äitee” Rantasen mukaan nimetty Siirinpolku. Kaurilasta kannattaa poiketa vielä pieni mutka Jänisjoen varresta löytyvälle Saarion voimalaitosmuseolle (Voimalaitostie 14).

Mikäli tässä vaiheessa löytyy vielä intoa maakuntamatkailuun on Tohmajärvelle ajettaessa syytä pysähtyä Sirolan luomulammastilan tilapuodissa (Sininentie 553, 82600 Tohmajärvi). Tilapuodista on helppo näpätä mukaan taatusti tuoreet ja paikalliset eväät kesän grillijuhliin. Puodin valikoimasta löytyy lihatuotteiden lisäksi myös runsas valikoima erilaisia villatuotteita.

 

Tikkala-Sintsi-Vuoniemi (Tohmajärvi/Rääkkylä)

Sydänkarjalan alueen harjumaisemista yhdet parhaimmista löytyvät Tohmajärven ja Rääkkylän rajamaastoista. Reilu parinkymmenen kilometrin mittainen harjureitti alkaa kuutostieltä Tohmajärven Tikkalasta ja jatkuu siitä kohti Kostamoa, Sintsiä, Vahalahtea ja päättyy lopulta Vuoniemen päähän ‚Eihvelin torniksi‘ kutsutulle lintutornille. Tätä reittiä ja varsinkin sen loppupäästä löytyvää Vuoniemeä voi hyvällä omalla tunnolla kutsua pienois-Punkaharjuksi.

Suurimmaksi osaksi luonnosuojelualueesta koostuva Vuoniemi on pitkä ja kapea harjumainen niemi, jonka molemmin puolin aukeaa suuret järvenselät. Niemen päästä löytyvään Eihvelin torniin kiipeäminen voi koetella heikkohermoisimpien kanttia, mutta sinne kipuavalle päältä aukeaa pala kauneinta Järvi-Suomea!

 

Tolosenmäki-Haapasalmi-Arvinsalmi (Kitee/Rääkkylä)

Unohtaa ei sovi myöskään Pohjois-Saimaan saaristoreittiä

© 2023 Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi